Så spelar du padel
Padel är en racketsport som man kan spela antingen dubbel eller singel. Padelbanorna är 10 meter långa på kortsidorna och 20 meter långa på långsidorna.
Man kan spela padel både inomhus och utomhus.
Padel är en blandning mellan Squach och Tennis därför har padelbanorna väggar runt om själva banan. Detta innebär att när man spelar får bollen även studsa på dessa väggarna vilket gör att spelet blir rätt olikt och unikt från vanligt tennis.
Hur funkar Poängräkningen i padel
Padels poängräkning är likadan som den för tennis. Så man spelar 3 eller 5 set per match, där det gäller att vinna 6 games. Så varje Games poängräkning är på följande vis: 0, 15, 30, 40, game. Blir det lika så det står 40-40 så behöver en av spelarna vinna med två poäng för att avgöra gamet.
För att vinna ett set gäller det alltså att först vara den som kommer upp till 6 vunna games. Om ställningen skulle bli i slutet 5-5 i set, så spelar man däremot till 7 vunna game. Skulle det då dock bli ställning 6-6 så spelar man 1 avgörande game, detta gamet kallas tiebreak. Ett tiebreak spelas först till 7 vunna poäng, där man också måste vinna med minst 2 poäng.
Padelserven
Att serva i Padel skiljer sig från tennis. En padel serv slås alltid underhands och själva vollträffen ska ske i eller under midjehöjd. Serven ska även studsas i marken vid serv, istället för som tennisen där man kastar upp bollen i luften. Studsen ska ske bakom ens egna servruta samt mellan mittlinjen och sidoväggen. Detta gäller även både fötter och kropp som ska även dom vara på samma sida, dvs serversidan. Minst en fot ska vara i marken. Det är inte heller tillåtet att gå, springa eller hoppa vid serv. Mindre fotrörelser som inte påverkar serveställningen är dock accepterat.
En serv ska gå diagonalt och studsa i motstådarens motsatta serveruta. Serven är giltig om den studsar upp på motstådarens glasvägg men om den studsar i motstådarens gallervägg så är den felaktig. Vid nytt set väljer man vem som börjar serva och ifall man vill byta servemottagarsida.
Antalet servrar är precis som det är i tennis, dvs en första serve och en andraserv. Detta innebär att ifall man missar sin första serv så har man en chans till. Missar man dock sin andraserv blir det dubbelfel och poängen går då till din motståndare. Om bollen träffar nätet vid serv innan den går över ska även den slås om.mottagarsida.
Padelväggarna
Väggarna i padel är alltid en del av spelet även om det finns regler för hur dom får användas. När man är den som ska ta emot en boll kan man låta bollen studs upp på glasväggen efter att den studsat i marken innan, bollen är då fortfarande levande och med i spelet. Man är även tillåten att slå bollen via sin egna vägg för att sedan låta den gå över på motståndarens sida.
Bollen är också fortfarande levande om den studsar i marken och sedan studsar upp på gallerväggen, något som inte är tillåtet vid serv. Men om man dock slår bollen in i gallerväggen på sin egna sida så förlorar man bollen. Reglerna är så att på sin egna sida får man endast utnyttja glasväggarna och inte gallret. Och ifall bollen går direkt i motståndarens glasvägg eller gallervägg utan att ha studsat i marken på deras sida först så räknas bollen som att vara ute.
Hur vinner man poäng då?
Poäng i padel vinner man enligt följande lista:
- Bollen studsar i marken två gånger på motståndarens sida
- Motstådaren slår bollen i nätet
- Motståndaren slår ut bollen, dvs direkt ut ur buren eller direkt på en av dina väggar
- Motståndaren slår bollen i sin egna gallervägg
- En motståndare träffas av bollen på något annat ställe än själva racket
- Motståndaren gör ett ”dubbelslag”
- Motståndaren rör nätet eller nätstolpen
- Motståndaren slår bollen framför nät, om den inte varit över på din sida innan (t.ex kommer tillbaka från bakväggen)
- Din boll studsar uppe på bur-ramen efter korrekt slag i marken. Obs, vid spel utanför banan får bollen studsa hur många gånger som helst på bur-ramen
- Motståndarens boll träffar något av utomstående objekt. Exempelvis lampor eller takbjälkar
- Bollen träffar en liggande boll på motståndarens sida